Milton eller Kaos

Milton bibliografiUnder tegneseriefestivalen ArtBubble i Rundetårn til november har jeg et foredrag om mine kaos-fortællinger, der omfatter over en trediedel af hvad jeg har lavet. Flere ting har befordret den interesse, som jeg må ha haft i forvejen men som er blevet hjulpet på vej. En væsentlig kilde er den store mængde science fiction fortællinger jeg med begejstring slugte i min ungdom, både på dansk og engelsk. Og mange af dem havde et dystopisk indhold.

Halvtredserne var præget af en teknik begejstring, som også affødte fortællinger der kommenterede på den udvikling. Mange var fremtidsromaner, og en del udkom i tresserne og halvfjerderne i Danmark. Stig Vendelkær havde en serie med spraglede omslag, og Hasselbalch udgav også en serie med SFbøger. Senere kom en serie fra et forlag der her Notabene. Jeg stiftede bekendtskab med klassiske SF forfattere som for eksempel Ray Bradbury, Philip K Dick, Robert Heinlein, Harry Harrison, Arthur C Clarke, James Blish, Brian Aldiss, Alfred Bester, Paul Anderson, Frederick Brown, J G Ballard, Kurt Vonnegut og Isaac Asimov. Ja, så var der selvfølgelig folk som Aldous Huxley, George Orwell, Karin Boye, Karel Capek og William Golding, men de distingverede navne var jo accepteret på det litterære parnas som serieøse forfattere…

Flere af de amerikanske bøger var oversat af min ven her på Facebook, Arne Herlev Petersen. Det var uundgåeligt at jeg selv på et tidspunkt måtte vinkle sådanne motiver, og det skete i første omgang gennem mine tegneserier. Nu hvor jeg skriver bogstavbøger har jeg fortsat denne linje med titlen Fort Europa. Jeg havde en vild vision for et år siden om et fremtidigt Europa omgivet af et højt trådhegn. Jeg vidste ikke, at virkeligheden ville indhente min dystre vision inden der var gået et år…

Hør Freddy Milton tale om sine indflydelser i Rundetårn, d. 15. november, kl. 11.00. Vært: Christopher Thomsen.