Morten Dürr – Zenobia, Ivalu

Skribent: Christopher Thomsen

Den artikel er skrevet af Christopher ​Thomsen

Morten Dürr er født i 1968 i København og opvokset på Sydsjælland. Som barn læste han masser af tegneserier, science fiction bøger og faktabøger. I dag bor han på Amager med sin kone og to børn. Morten Dürr har taget en MA i radiojournalistik og er cand.mag. i film- og medievidenskab. I 1990’erne arbejdede han som journalist, men snævrede sit felt ind til kun at beskæftige sig med filmkritik. Siden 1999 har han anmeldt film for dagbladet Børsen.

I 1998 skrev han sin første bog, ”De blinde vandrere: migration og urbanisering i det moderne Kina”, en faktabog for voksne. Først i 2004 debuterede han som fiktions- og børnebogsforfatter med romanen ”Skodfilm”. En roman der formmæssigt ikke ligner hans øvrige forfatterskab, og Morten Dürr har da også fortalt, at ””Skodfilm” blev skrevet fuldstændig kaotisk og uden at tænke over, hvem læseren måtte være – eller hvor gammel. Som resultat blev bogen en mystisk blanding af voksenbog og teenageroman.” (Rikke Dyrhave Nissen: Interview med Morten Dürr. Fortællingen.dk, 2008).


Fra Ivalu af Morten Dürr og Lars Horneman.

I et andet interview har Morten Dürr fortalt, at det var en amerikansk fagbog omkring skrivekunst, der fik ham i gang med at skrive. ”Bogen havde basalt set én pointe: skriv tre sider om dagen og fortsæt til du er færdig med historien” (Interview: Mød forfatteren til gyserserien ’Sort Chok’. Palles Gavebod). Et råd Morten Dürr sidenhen har fulgt, når han skriver sine bøger. Han går i gang med at skrive og ser, hvad det fører til. Plottet er ikke planlagt på forhånd. Men siden sin første bog har han fået mere styr på, hvilken aldersgruppe han skriver til. Noget der kom naturligt til ham, da han selv fik børn.

Ideerne til sine bøger får Morten Dürr mange forskellige steder fra. De kommer blandt andet fra ting han selv har oplevet, ting han taler med sine børn om, eller ting han læser i avisen.

I et interview med Fortællingen.dk har Morten Dürr fortalt, at han ser børnebogen som det eneste medie, der tager barnets virkelighed alvorligt. I samme interview revser han både tv- og filmmediet for at være for mainstream og for at betragte børnenes liv som en stor mgp-fest. Morten Dürr opfatter det derfor som et privilegium snarere end en pligt at skrive børnebøger, der kan røre ved de emner, der virkelig betyder noget for børnenes hverdag.

I 2012 stiftede Morten Dürr sit eget forlag, Forlaget Plot, hvor han udgiver flere af sine gamle titler som e-bøger og lydbøger. Morten Dürr har ialt udgivet 57 børnebøger og flere af dem er oversat til andre sprog. Hans grafiske fortælling ”Zenobia” fra 2016, der har vundet flere priser herhjemme, er oversat til 16 sprog og er solgt i 18 forskellige lande. Bogen er hermed den danske børnebog, der er solgt til flest lande nogensinde. 

Tekst fra Forfatterweb.dk