Philippe Luguy – Ridderen og forkæmperen for den sjove tegneserie

Skribent: Jesper Ilum Petersen

Denne artikel er skrevet af Jesper Ilum Petersen

Philippe Luguy (døbt Guy Philippe Liéron) blev født i Paris i 1948. Nu halvfjerds år senere kommer han til Århus som gæst ved Art Bubble og som en af Frankrigs feterede tegneserietegnere.

Luguy er selvlært tegner, hvilket hans sikre og detaljerede pen på ingen måde røber. Begyndelsen i branchen som kun 17årig var dog ydmyg. Det blev til arbejde på illustrationer til spil mv. og nogle mislykkede projekter, inden han fandt arbejde på mindre blade såsom Akim og Tarzan, ligesom han leverede materiale til aviser.

Mens han arbejdede med disse mere ”alvorlige” serier, opdagede Luguy, at realismen ikke passede ham og efterhånden tilpassede han sin stil mere i den humoristiske og karikerede retning.  I samme periode forsøgte han sig med forskellige serier; bl.a. visse ridderserier, som antydede, hvad der var på vej.

På magasinet Pif skabte han i 1974 til manuskript af Jérina den – i Danmark desværre ukendte – yderst veltegnede og utraditionelle funny animal serier, Sylvio le Grillon, med insekter i rollerne; en af de få af slagsen udover Disneys Bucky Buck. Den løb helt frem til 1982 med forskellige manuskriptforfattere. Først mange år senere er denne serie kommet som album i Frankrig. Derfor skal vi frem til 1977, før han får sit første album udgivet, Cyril og Château des Mille Diamants. Senere først i firserne er han som en del af kollektivet Five Stars bidragsyder til anime tv-serien Captain Harlock, eller Albator, som den hedder i Frankrig, med hele fem album.  I samme periode arbejdede han på en mængde TV-shows.

Så i 1982 kommer endelig første bind af serien, som for alvor gjorde Luguy kendt – Percevan eller Ridder Goodwill, som vi har lært ham at kende i Danmark. Det er den karikerede men præcist tegnede fantasy historie om middelalderridderen, hans venner og fjender. For manuskripterne stod Jean Léturgie og Xavier Fauche. I 1984 udkom Ridder Goodwill i Danmark og her har han siden reddet rundt i yderligere 14 bind. Mere end middelalder er det eventyr med troldmænd, drager og skønne jomfruer, som skriger på at blive reddet, men det er også meget morsomt og tegnet med en stor mængde detaljer, der fastholder blikket hos den kræsne læser.

I 1989 blev endvidere ungdomsværket, Karolyn, skrevet af Lions og fra slutningen af 70’erne udgivet.

I 2008 kom en ny ambitiøs ridderserie, Gildwin som nærmere end humor er designet til specifikke legender og farverige figurer. Ligeledes er kommet det lange oneshot, La Mare aux Nymphes.

Luguy erkender selv, at hans hovedværk, Ridder Goodwill, måske er udkommet med for få album, men han har været optaget af andre projekter og ikke ønsket at køre træt i serien. Hans omhu har også båret frugt; yngre læsere er begejstrede for Ridder Goodwill og de ældre holder trofast fast i den. Måske fordi Luguy aldrig har søgt rutinen men forsøger at overraske læseren.

Derfor, lad dig tryllebinde og overraske af Luguys person og streg, når han gæster Art Bubble i slutningen af september.