Yoann Chivard – Den nye mestertegner af Splint og Co

Skribent: Jesper Ilum Petersen

Denne artikel er skrevet af Jesper Ilum Petersen

Har du en Splint og Co. favorittegner? Der er flere at vælge imellem, men en af de bedste i rækken er også den seneste og nuværende, Yoann Chivard. Ham kan du hilse på i september måned i Dokk1 til Art Bubble.
Yoann Chivard er franskmand og allerede inden Splint og Co., havde han slået sit navn fast og opnået såvel publikums som kollegaernes anseelse. Yoann er født den 8. oktober 1971 i Alençon. Allerede som femårig begyndte han at tegne og fornemmede, at det var tegneserien, som trak i ham.

Det var da også kunst og kommunikation, han senere i livet studerede. Under sine studier ved School of Fine Arts begyndte han at levere brochurer og plakater, og sammen med vennen og studiekammeraten Éric Omond omskabte han efterfølgende i 1997 et bog projekt til den kritiker roste tegneserie Toto Platypus, som der frem til 2008 kom syv bind af. Til det engelske marked blev det også til Phil Kaos for Deadline og Dark Boris for Inkling. Herudover tegnede han også en fransksproget børnehistorie.

Alligevel havde Yoann også overskud til at virke som designer af uddannelsesværktøjer og som facilitator af kurser over tegneserier.

Yoann præsenteres med støtte fra Viborg Animationsfestival

I 1997 grundlagde han sit studie, døbt ”La Boite qui fait Beuh” og bosatte sig i Nantes.
Det blev til flere projekter inden han overtog tegneserien Bob Marone, som han mellem 2003 og 2005 tegnede nye historier med. Bob Marone er en tegneserie skabt af Yann og Conrad.

Blandt disse projekter er, sammen med Omond, Nini Rezergoude for en japansk udgiver og La Voleuse du Pere-Fauteuil for Dargaud i 2002. Med tekst af Nathalie Ferlut begyndte han serien Ether Glister samt tegnede et album i serien Donjon Monster.

I januar 2009 blev det annonceret, at Yoann ville overtage ansvaret for tegneserien Splint & Co. sammen med forfatteren Fabien Vehlmann. Parret var afprøvet på universet i det første album i serien Et Ekstraordinært Eventyr med Splint & Co. I Danmark kender vi denne historie som De forstenede kæmper – bragt i bladet Tempo i 2009.

Deres første album i den ordinære Splint & Co.-serie udkom i 2010 med titlen Zorkonerne Kommer! Det er nr. 51 i rækken. Siden da er der udkommet en stribe friske Splint & Co. album. I Danmark er vi nået til album nr. 55, Spirillens Vrede, som er historisk, da det er det langhalede fantastiske, og stærkt savnede, dyrs første optræden i et Splint og Co. album i over fyrre år.

Spirillen er, som mange ved, en figur, Splint og Co. mest ansete tegner, André Franquin, skabte, men som han tog med sig fra serien. Nu er Spirillen endelig tilbage i seriens univers.